HISTORIE PAROCHIE H.REMIGIUS

De patroonheilige van Lithoijen, de Heilige Remigius, verwijst naar de roemruchte streek van Champagne in Noord Frankrijk. Daar ligt de oude Benedictijnerabdij van Saint Rémi, midden in de stad Reims.
In de oude romaanse abdij bevindt zich het graf van bisschop Remigius.

Remigius werd in 436 in het dorpje Cerny bij Laon in Frankrijk geboren. Reeds op 22 jarige leeftijd werd hij bisschop van Reims. In 496 besloot koning Clovis zich tot het christendom te bekeren en werd hij door hem gedoopt. Remigius stierf in 533 op 96 jarige leeftijd en werd in Reims begraven.

Talloze pelgrims begaven zich naar het graf van de heilige en vooral in de twaalfde eeuw bereikte het klooster zijn grootste bloei.
De abdij was een eigen rechtsgebied, waarbij verder 23 priorijen of proosdijen behoorden. Bovendien waren er nog 58 plaatsen waar de abdij hoogheidsrechten uitoefende en 118 domeinen.
Eén van die domeinen was Lithoijen met zijn kerkje. Het kleine Lithoijen aan de Maas, op honderden kilometers afstand van de Franse kroningsstad Reims!
De stad Reims had in 1119 een illustere pelgrim binnen haar muren. Toen daar in het zelfde jaar een concilie werd gehouden o.l.v. paus Callixtus II wendde Norbert van Gennep zich tot de paus om van hem verlenging van zijn preekverlof te vragen. Het kan bijna niet anders dat hij daarvoor bij het graf van Remigius heeft gebeden.
Vijf eeuwen later, in 1613, zou de Norbertijnerabdij van Berne, die in 1134, het sterfjaar van Norbert van Gennep, gesticht werd, het patronaatsrecht over Lithoijen (het recht om de pastoor van de parochie te benoemen) van de Benedictijnen van Saint Rémi overnemen. De stad Reims is als het ware de verbindende schakel in de meer dan 1000 jarige geschiedenis van Lithoijen.

De kerk van Lithoijen is een parel aan de Maas en één van de mooiste neogotische kerken van Noordoost Brabant. Eeuwenlang hebben de Norbertijnen van Berne er het pastorraat uitgeoefend. Tot op de dag van vandaag beschikken zij nog over het patronaatsrecht over Lithoijen en nog steeds zijn de banden met de abdij sterk.

Met dank aan de Heemkundekring kunt u historische documenten bekijken door op de onderstaande links te klikken.

Geschiedenis

Interieur

Interieur en Onderhoud

Korte historie patronaatsrecht